Lidt om hygge 

I en verden der synes at blive mere travl og hektisk for hver dag, så melder behovet sig for at læne sig tilbage og nyde de små ting i livet.

Danskerne har for længst etableret sig som et folk der elsker hygge. Hygge dukkede første gang op i danske skrifter i det 18.århundrede.

Hygge har ikke noget at gøre med en bestemt årstid, et bestemt rum eller en bestemt tid. Der kan hygges både vinter og sommer, men hyggen kommer ofte til live når det regner og rusker udenfor. ”Hygge” har ikke nogen bogstavelig oversættelse på andre sprog, hvilket gør det næsten umuligt at lokalisere hvad hygge indeholder.

Ofte defineres hygge som en følelse eller en stemning snarere end et bestemt ord, da begrebet bedst fortolkes som en mental tilstand, snarere end end fysisk.

Hygge kan bestå af utallige øjeblikke: Et varmt bad, en kop morgenkaffe, et varmt bad, et tændt stearinlys, en god bog i sofaen, et bål på stranden, venner omkring middagsbordet.

Hygge er kunsten at skabe intimitet på ethvert givent tidspunkt, i hvert et øjeblik. Og bag hyggen ligger ofte en aktiv beslutning om at ”nu skal vi hygge os”. Hygge kræver at alle indviede er enige om at gøre en indsats.

Når folk beskriver, hvad hygge er, handler det oftest om en form for samvær, hvor man kan have paraderne nede. Hvis man virkelig hygger sig, skal man ikke performe på nogen måde. Man bliver ikke udfordret, og man skal ikke vise sig som en anden, end den man er. Det er således lettest at hygge sig med folk, som kender en fra flere sider, og sætter pris på dem. Derfor præger gentagelsen og genkendelsen ofte det sociale samvær, som anses for hyggeligt. Man kan godt hygge sig med nye bekendtskaber, men sammen med gamle venner og den nære familie, falder det mere natuligt og let.

Derudover er der visse fysiske, rumlige elementer, som næsten altid indgår i forbindelse med hygge. Et afgrænset, behageligt og trygt rum er et af dem. Hjemmet er for den fysiske side af hygge, hvad familien er for den sociale: Det er hyggen i sin ur-form. Hvis man hygger sig udenfor hjemmet, er det ofte på steder, der har hjemme-agtige træk som blandt andet et begrænset indsyn udefra, dæmpet belysning og et behageligt møblement. Det kan for eksempel være et bord, man sidder omkring som gruppe, så kroppene selv danner en slags mur mod verden. 

Til hyggen hører ofte også noget at spise og drikke, og gerne "ufornuftige" ting som slik, snacks, sodavand og alkohol. Det bliver der ikke altid set med milde øjne på. Danskernes hang til hygge kritiseres af og til, fordi den er dårlig for folkesundheden. Men fra et kulturelt perspektiv er det interessant, at hygge ofte handler om at dele mad og drikke. Man stikker hånden i den samme pose eller skål, man fylder på fra samme fad, hælder op af samme vinflaske. Og det gælder ikke kun den fysiske føde: Man deler også samme oplevelses-kilde: Ser for eksempel den samme film på samme fjernsyn, i stedet for at læse i hver sin bog.